Inforegio UE Guvernul României MDRAP Orașul Amara Instrumente Structurale 2007-2013

-->

Lacul Amara

Stațiunea Amara este situată Câmpia Bărăganului Central, în lunca râului Ialomița, pe malul nord-vestic al lacului Amara, la 7 km de Slobozia, la altitudinea de  30 m.

Lacul Amara este principala atracţie turistică şi principalul factor terapeutic natural din Staţiunea Amara. Este un lac natural, fost liman fluviatil barat cu aluviuni, situat într-o depresiune (Crivaia), veche matcă a râului Ialomița, care nu mai are în momentul actual legătură cu râul. Lacul are forma literei S, ocupă o suprafață de aproximativ 130 ha, iar adâncimea maximă a apei este de 4 m și malurile sunt în general abrupte. 

Este o arie protejată specială ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, rezervație naturală, tip avifaunistic. Situl găzduiește efective importante ale unor specii de păsări protejate, găsindu-se în zona lacului 10 specii de păsari care necesită conservare: egreta mică, stârcul cenușiu, barza albă, lebada de vară, eretele de stuf, chira de baltă etc., 30 de specii de păsări care necesită o protecție strictă : corcodelul mare, rața mică, rața sulițar, pescărușul argintiu, pescărușul sur, prigoria, chira de baltă, florintele etc. și 14 specii de păsări de interes comunitar.

Din punct de vedere fitogeografic, lacul se înscrie în subzona de vegetație naturală a stepei, mult modificată în prezent datorită agriculturii și pajiștilor antropice.

Recreere și tratament

Puţini ştiu că lacul Amara are puteri tămăduitoare. Savantul Petru Poni este cel care a descoperit puterile miraculoase şi curative ale lacului şi, de atunci, mii de oameni vin să-şi trateze afecţiunile în lacul din Bărăgan.

Cel care a testat proprietăţile apei lacului Amara, savantul  Petru Poni  a descoperit că lacul Amara conţine o serie de substanţe chimice benefice pentru organism. În studiile sale despre lacul Amara, el a notat că „apa este incoloră, opalescentă, gust foarte sărat, amar totodată, miros slab de hidrogen sulfurat. Din analiza calitativă rezultă că cuprinde următoarele substanţe: acid silicic, acid carbonic, acid sulfuric, acid boric, clor, sodiu, foarte puţin potasiu şi litiu, magneziu, calciu, fier, materii organice”.

Petru Poni e cel care a descoperit şi valoarea „ingredientului secret”, care se ascunde pe fundul apei: nămolul sapropelic. Nămolul are suficiente substanţe minerale pentru a ajuta organismul să scape de dureri. 

Tratamentul este indicat în afecțiuni dermatologice, respiratorii, renale, endocrine, digestive, afecțiuni reumatice ale aparatului locomotor, procese degenerative articulare, boli ortopedice sau post-traumatice, afecțiuni ginecologice, afecțiuni nervoase, ca pareze sau unele paralizii.

Accesul în zonă se poate face din municipiul Slobozia, pe DN2C.

Destinaţie turistică în fiecare vară

Apa miraculoasă şi nămolul cu efect terapeutic, au transformat lacul Amara într-o ideală zonă de agrement. Încă de la începutul secolului XX, pe malul lacului a fost construită o staţiune balneară deschisă şi astăzi.

Instalații pentru băi calde la căzi și bazine cu apă provenită din lac, instalații pentru băi calde și pentru împachetări cu nămol, amenajări pentru ungeri cu nămol rece, urmate de băi în lac, buvetă pentru cura internă cu apă minerală, instalații complexe pentru hidro și electrotera-pie, săli pentru gimnastică medicală și masaj medical, amenajări pentru aerohelioterapie. 

Turiştilor care ajung la Amara le stau la dispoziţie cele patru plaje – Perla, UGSR, Splendid şi Mirceşti. Aflate în administrarea unor societăţi private, poţi intra pe plaje achitând o taxă ce variază între 5 şi 10 lei.

GALERIE FOTO Lacul Amara 

 

 

GALERIE FOTO Plaja

METEO

 

CURS VALUTAR